Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) kampt al jarenlang met een ernstig tekort aan operatieassistenten. Dit probleem heeft een aanzienlijke impact op de zorgverlening, met langere wachttijden voor patiƫnten die geopereerd moeten worden. Rakesh Gajadhar Sukul, directeur bij het ministerie van Volksgezondheid, stelt dat de situatie niet vlot verloopt zoals gewenst.
Volgens Gajadhar Sukul zou het aantal operatieassistenten in AZP verdubbeld moeten worden, maar dit is moeilijk te realiseren, omdat veel zorgverleners het land verlaten. Hij gaf aan dat ze bezig zijn met het opleiden van personeel binnen AZP, en dat ook in het Diaconessenhuis operatieassistenten worden opgeleid om het tekort op te vangen. Dit zei hij in een gesprek met Suriname Herald.
Het tekort aan operatieassistenten wordt voornamelijk veroorzaakt door migratie naar de Caribische eilanden, legt de directeur uit. Volgens Gajadhar Sukul nemen de eilanden bijna alle zorgverleners van Suriname over wanneer zij in problemen komen doordat hun medewerkers uitvallen door ziekte of ongeschiktheid.
Nederland vormt hierbij een uitzondering, omdat zij zelf hun assistenten opleiden. De eilanden hebben echter genoeg middelen om mensen uit Suriname aan te trekken door middel van aantrekkelijke salarissen, waardoor ze snel vertrekken, legt Gajadhar Sukul uit.
De directeur benadrukt dat er actie ondernomen moet worden om het probleem aan te pakken. Volgens hem moet er een goede evaluatie worden opgezet om te bekijken hoe het tekort effectief opgelost kan worden. Hij geeft aan dat misschien een goed human resources-beleid nodig is om ervoor te zorgen dat er altijd een acute groep medewerkers paraat is.
Door het tekort aan operatieassistenten zijn er langere wachttijden voor patiĆ«nten die geopereerd moeten worden. In spoedgevallen, ofwel ācitoā-gevallen, wordt prioriteit gegeven aan de patiĆ«nt, wat betekent dat geplande operaties voorrang moeten afstaan.
āHet is een lastige situatie. De geplande operaties worden uitgesteld, maar gelukkig zijn ze meestal niet levensbedreigend. Een cito-operatie is echter vaak wel levensbedreigend als deze niet snel uitgevoerd wordt,ā legt Gajadhar Sukul uit.
Hij benadrukt dat niet iedereen op de hoogte is van de oorzaak van de opschuivingen in het rooster. āMensen denken misschien dat ze niet geholpen willen worden, maar de opschuivingen zijn het gevolg van het personeelstekort waarmee we te maken hebben,ā concludeert de directeur.