Apple klaagt bedrijf aan dat mobiel besturingssysteem iOS kopieert

Een Apple Store in Miami Beach. Foto: Facebook

Apple heeft het bedrijf Corellium aangeklaagd, meldt TechCrunch. Corellium maakt virtuele versies van Apples iOS in de webbrowser, zodat beveiligingsonderzoekers het mobiele besturingssysteem kunnen doorzoeken op fouten.

Apple zegt dat Corellium met het kopiëren van iOS inbreuk op het auteursrecht maakt. “Corellium verdient aan illegale replica’s van een auteursrechtelijk beschermd besturingssysteem en aan apps die op de iPhone, iPad en andere apparaten werken”, schrijft Apple in documenten die het bedrijf indiende bij de rechtbank.

Corellium beschikt niet over een licentie om van de software gebruik te maken. Apple wil dat het bedrijf helemaal stopt met het maken van virtuele versies van iOS. Ook wordt een schadevergoeding gevraagd voor “misgelopen inkomsten”.

In een profiel van Forbes werd vorig jaar beschreven hoe twee van de oprichters van Corellium vroeger jailbreaks maakten van de iPhone. Met een jailbreak kunnen gebruikers een telefoon “openbreken” om volledige toegang te krijgen en aanpassingen te maken, zodat ze bijvoorbeeld apps buiten de App Store kunnen downloaden. Apple staat dit niet toe.

Apple kondigde recent een programma aan waarbij geselecteerde hackers toegang krijgen tot speciale iPhones die minder gesloten zijn dan iPhones voor consumenten. Onderzoekers kunnen daarmee op zoek naar kwetsbaarheden in het systeem.

NU.nl

VANDAAG