Apple versoepelt regels rond reclame in apps voor kinderen

Een Apple Store in Miami Beach. Foto: Facebook

Apple past de App Store-regels aan voor het tonen van advertenties en het analyseren van gegevens in apps voor kinderen. De nieuwe regels staan op de webpagina voor Apple-ontwikkelaars.

In sommige gevallen wordt analysesoftware in kinderapps volgens de nieuwe richtlijnen toegestaan. De diensten mogen dan geen informatie verzamelen waarmee de identiteit van kinderen achterhaald kan worden. Hierbij gaat het om gegevens zoals namen, geboortedata en locaties.

Ook advertenties van derden worden in enkele gevallen toegestaan. De diensten moeten wel hun werkwijze en afspraken rondom kinderapps openbaar publiceren. De advertenties moeten daarnaast worden gecontroleerd door medewerkers, om er zeker van te zijn dat ze geschikt zijn voor kinderen.

In mei werd bekend dat Apple het voor derden zou gaan bemoeilijken om het gedrag van gebruikers te kunnen volgen in apps voor kinderen. Het bedrijf impliceerde dat er helemaal geen analyseprogramma’s of advertenties van derden in de apps geaccepteerd werden.

Ontwikkelaars vreesden dat strengere regels schadelijk zouden zijn voor hun verdienmodellen. Apple zou de nieuwe beperkingen daarna hebben uitgesteld.

Alle nieuwe apps moeten de richtlijnen per direct in acht nemen, schrijft Apple. Bestaande apps moeten “zo snel mogelijk” aan de regels voldoen, maar uiterlijk op 3 maart 2020.

NU.nl

VANDAAG