Google wil binnen twee jaar stoppen met trackingcookies in Chrome

Google. Foto: EPA

Google Chrome gaat langzaam stoppen met het ondersteunen van trackingcookies van derde partijen, meldt Justin Schuh, hoofd van Google Chrome, in een blogpost. De techgigant trekt een periode van twee jaar uit om tracking cookies volledig te laten verdwijnen.

Met trackingcookies kunnen adverteerders de interesses van gebruikers volgen, vaak op verschillende sites. Met die informatie worden advertenties op maat getoond; de reden dat gebruikers na een zoekopdracht naar wasmachines plotseling advertenties voor wasmachines zien.

De browsers Safari en Firefox blokkeren al langer trackingcookies van derden. Google Chrome wil dezelfde stap zetten, maar neemt een langere aanloop naar het daadwerkelijk blokkeren van de cookies. De browser laat trackingcookies over een periode van twee jaar langzaam verdwijnen en hoopt tegelijkertijd een goed alternatief te bedenken voor de cookies.

“Gebruikers eisen meer privacy, inclusief transparantie en controle over hoe hun gegevens worden gebruikt, en het is duidelijk dat het webecosysteem moet evolueren om aan deze eisen te voldoen,” schrijft Schuh. “Sommige browsers hebben op deze zorgen gereageerd door van de ene op de andere dag cookies van derden te blokkeren, maar wij geloven dat dit onbedoelde gevolgen heeft die zowel gebruikers als het webecosysteem negatief kunnen beïnvloeden.”

Op zoek naar een privacyvriendelijke vervanger
Google heeft voorstellen liggen voor nieuwe systemen die gebruikt kunnen worden als privacyvriendelijke vervangers van trackingcookies. Zo heeft Google bijvoorbeeld het idee dat de browser bekijkt wat de interesses zijn van gebruikers, in plaats van dat het advertentienetwerk volgt welke websites een gebruiker bezoekt.

Dit moeten het voor adverteerders makkelijk maken om mensen met bepaalde demografische gegevens te targeten zonder dat ze daarbij specifieke personen hoeven te volgen, stelt Schuh. Deze technologie moet in de loop van de komende twee jaar, met input van ontwikkelaars en adverteerders, meer vorm gaan krijgen.

NU.nl

VANDAAG