Moederbedrijf Google schikt voor 310 miljoen in zaak seksueel wangedrag

Google. Foto: EPA

Alphabet, het moederbedrijf van techgigant Google, heeft voor 310 miljoen dollar een schikking getroffen in een rechtszaak over seksueel wangedrag van leidinggevenden, dat meldt persbureau AP vrijdag.

Aandeelhouders beschuldigden leidinggevenden bij Google ervan verkeerd te hebben gehandeld bij beschuldigingen van seksueel wangedrag.

Aanleiding voor de aanklacht waren de protesten die in 2018 ontstonden toen naar buiten kwam dat Android-oprichter Andy Rubin 90 miljoen dollar meekreeg van Google na een beschuldiging van seksueel misbruik. Ook andere leidinggevenden kregen na beschuldigingen van seksueel misbruik een flinke bonus mee van Google bij hun vertrek.

In de schikking belooft Alphabet het geld te gebruiken voor een onafhankelijke commissie die toeziet dat klachten over seksueel misbruik juist zullen worden behandeld. Ook krijgen werknemers die vertrekken na een beschuldiging van seksueel wangedrag voortaan geen vergoeding meer.

Ten slotte mogen werknemers van Google geen relatie meer aangaan met een ondergeschikte. Hiervoor was dat niet verboden, maar werd enkel sterk afgeraden.

NU.nl

VANDAAG