Facebook: Afsplitsen Instagram en WhatsApp onmogelijk

Facebook-topman Mark Zuckerberg. Foto: AFP

Volgens Facebook is het zo goed als onmogelijk om Instagram en WhatsApp af te splitsen, schrijft The Wall Street Journal. De Amerikaanse krant heeft een document ingezien waarin Facebook zich verweert tegen mogelijke overheidsplannen om het bedrijf op te splitsen. Dit zou het bedrijf miljarden kosten en de gebruikersveiligheid negatief beïnvloeden.

Medio september werd bekend dat de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC al een jaar lang onderzoekt of de techreus zijn dominante marktpositie gebruikt om concurrentie uit te schakelen.

In reactie hierop stelt Facebook in een document van veertien pagina’s afkomstig van zijn juridische afdeling dat een eis om op te splitsen in zou druisen tegen het recht. De FTC had eerder bij de overnames van Instagram en WhatsApp immers nog geen bezwaren, stelt het bedrijf.

Ook noemt het platform het opbreken een “complete non-starter”. Technisch zou de splitsing nagenoeg onmogelijk zijn vanwege de manier waarop de platformen na de overname met elkaar geïntegreerd zijn. Het onderhouden van de afzonderlijke platformen zou het bedrijf miljarden kosten. Ook zou het de veiligheid en gebruikerservaring niet ten goede komen.

NU.nl

VANDAAG