Franse kranten krijgen voortaan geld van Facebook als het nieuws plaatst

Facebook. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Facebook heeft een groep Franse kranten beloofd te betalen als hun artikelen op het sociale medium worden gedeeld. Het bedrijf heeft daarvoor afspraken gemaakt met een grote groep Franse mediabedrijven, de Alliance de la Presse d'Information Générale (APIG).

Voor nieuwsmedia is het nog altijd lastig om geld te verdienen aan berichten die via techbedrijven worden verspreid. Een verandering in Europese wetgeving moet dit wel mogelijk maken. Krantenuitgevers kunnen door nieuwe rechten vergoedingen vragen aan internetbedrijven als die links naar hun artikelen plaatsen.

Facebook en APIG beweren dat de afspraken de kwaliteit van de online nieuwsvoorziening verbeteren. Deelnemende kranten kunnen dankzij het akkoord ook meedoen aan Facebook News, de nieuwsfeed die het bedrijf van topman Mark Zuckerberg wil opzetten met hulp van gevestigde media.

Frankrijk loopt met de nieuwe afspraken voorop. In bijvoorbeeld Nederland zijn er nog helemaal geen overeenkomsten tussen nieuwsmedia en Facebook over het betalen voor artikelen.

APIG en Facebook meldden niet om wat voor bedragen het gaat. Eerder dit jaar sloten Franse mediabedrijven en Google al een deal over betalen voor nieuws. In drie jaar tijd zou Google 76 miljoen euro betalen om nieuws aan te kunnen bieden. Enkele grote Franse mediabedrijven, waaronder persbureau AFP, waren het niet met die afspraken eens.

NU.nl

VANDAAG