Facebook verandert manier van adverteren na beschuldiging van discriminatie

Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Facebook-moederbedrijf Meta schikt met de Amerikaanse overheid in een zaak over discriminatie in advertenties. Als onderdeel van de schikking belooft Facebook zijn manier van adverteren aan te passen.

Het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting had geklaagd dat woonadvertenties op Facebook discriminerend zijn. Zo worden ze wel of niet getoond aan mensen met een bepaalde huidskleur, afkomst, religie, geslacht of beperking.

Kunstmatige intelligentie van Facebook moet ervoor zorgen dat bevolkingsgroepen niet worden uitgesloten. In de getroffen schikking, die de rechter nog wel moet goedkeuren, staat ook een boete van omgerekend zo'n 110.000 euro.

De aanpassingen moeten er ook voor gaan zorgen dat advertenties voor banen en leningen niet discriminerend zijn. Facebook verdient miljarden aan advertenties en kan op basis van gebruikersdata heel precies bepalen wie welke reclame te zien krijgt. Dat leidt tegelijkertijd tot zorgen over privacy en discriminatie.

VANDAAG