Facebook-moederbedrijf Meta mag binnenkort alleen nog gerichte reclame tonen als gebruikers toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun gegevens. Dat staat in een nog vertrouwelijk besluit van de Europese privacytoezichthouder EDPB, meldt persbureau Reuters.
Meta verzamelt veel data over zijn gebruikers. Zo houdt het Amerikaanse bedrijf bij hoelang mensen naar berichten op zijn sociale netwerken kijken en waar gebruikers op klikken. Als mensen zijn ingelogd met hun Facebook-account, kan het bedrijf in veel gevallen ook hun surfgedrag volgen.
ADVERTENTIE |
Op basis van al die data weet Meta precies welke interesses iemand heeft. Die persoon krijgt vervolgens gericht advertenties voorgeschoteld die passen bij zijn of haar interesses. Dat moet gebruikers extra stimuleren om bijvoorbeeld een aankoop te doen.
Als Meta alleen na toestemming van gebruikers data mag verzamelen, wordt het veel moeilijker om zulke advertentieprofielen samen te stellen. Dat lijkt een flinke klap voor het verdienmodel van het socialemediabedrijf.
Privacyactivist klaagde over doorspelen gegevens naar VS
De zaak waarin de EDPB nu een vertrouwelijk besluit heeft genomen, is enkele jaren geleden aangezwengeld door de Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems. Hij diende een klacht in over Facebook Ireland, het Europese hoofdkantoor van het bedrijf.
Schrems klaagde er bij de Ierse instantie voor databescherming (DPC) over dat Facebook Ireland persoonsgegevens doorgeeft aan het moederbedrijf in de Verenigde Staten.
Volgens hem zouden gebruikers moeten kunnen kiezen of het bedrijf hun gegevens mag gebruiken voor reclamedoeleinden. Nu krijgen ze de vraag om akkoord te gaan met een lijst algemene voorwaarden.
EDPB komt in actie na onenigheid nationale toezichthouders
Meta wil niet inhoudelijk reageren. Volgens een woordvoerder is het bedrijf nog in gesprek met de Ierse autoriteiten.
Een woordvoerder van de EDPB weigerde details te verstrekken over de genomen besluiten. Wel zei ze dat de Europese waakhond actie heeft ondernomen. Dat deed de EDPB omdat nationale toezichthouders in Europa het niet eens waren met de manier waarop de Ierse autoriteiten met de kwestie omgingen.