Het kan snel gaan. Begin vorig jaar werd FTX-oprichter Sam Bankman-Fried nog gezien als ‘cryptokoning’ en een paar maanden later ging z’n cryptobeurs failliet en werd hij gearresteerd. Bankman-Fried verschijnt dinsdag voor het eerst voor de rechter. Vier vragen over de zaak tegen de gevallen ‘cryptokoning’.
ADVERTENTIE |
Wie verschijnt er dinsdag voor de rechter?
Dat is dus Sam Bankman-Fried, of SBF zoals z’n fans hem noemen. Hij is de oprichter van cryptobeurs FTX en dochterbedrijf Alameda Research.
Bankman-Fried werd jaren gezien als wonderkind, omdat FTX tijdens de cryptoboom uitgroeide tot de op een na grootste cryptobeurs van de wereld. Zakenblad Forbes schatte Bankman-Frieds vermogen eind 2021, toen hij nog 29 was, op 26,5 miljard dollar (24,8 miljard euro). Hij zegt daar nu nog maar 1 ton van over te hebben.
Hoe kreeg hij dat voor elkaar?
Omdat FTX instortte. Het ging mis toen er steeds meer onzekerheid ontstond over de waarde van FTT, de cryptotoken van FTX. Toen die waarde daalde, ontstonden er zorgen over liquiditeitsproblemen bij de cryptobeurs. Dit zorgde voor een nieuwe waardedaling, wat weer tot paniek bij FTX-klanten leidde. Zij begonnen massaal hun geld terug te storten, ook wel een bankrun genoemd.
Niet veel later besloot het management – geleid door Bankman-Fried – verdere opnames van klanten te blokkeren. Veel beleggers konden daardoor niet meer bij hun geld. Uiteindelijk konden schulden niet meer betaald worden, stapte Bankman-Fried op en werd FTX failliet verklaard.
Waarom werd Bankman-Fried gearresteerd?
Omdat er meer aan de hand was dan alleen een bankrun. Bankman-Fried wordt onder meer beschuldigd van het verduisteren van 10 miljard dollar aan inleg van klanten. Die miljarden zijn doorgesluisd naar het eerder genoemde dochterbedrijf Alameda Research. Dat stak het geld weer in allerlei vastgoed, politieke campagnes en bedrijven. Ook verdween zeker 1 miljard dollar, schreef persbureau Reuters.
Aanklagers van de beurstoezichthouder SEC spreken van “gigantische, jarenlange fraude”, georkestreerd door Bankman-Fried. “Hij gebruikte miljarden dollars van z’n klanten voor zijn eigen goeddoen en voor de groei van zijn cryptorijk”, aldus de SEC in een verklaring. Naast de potentiële fraude, wordt de voormalige ‘cryptokoning’ ook beschuldigd van witwassen.
Inmiddels hebben twee van zijn voormalige partners, Caroline Ellison en Gary Wang, bekend dat zij wisten van het gesjoemel en dat zij klanten bewust hebben misleid. “Ik weet dat het fout was wat ik deed”, zei FTX-medeoprichter Wang onlangs.
Hoe nu verder?
Intussen wordt er nog altijd gezocht naar een oplossing voor de miljoenen FTX-klanten die geld verloren. Onder hen waren ook Nederlanders, al zijn de exacte aantallen onbekend. Verder moet FTX de grootste schuldeisers nog zeker 3 miljard dollar betalen.
Bankman-Fried, inmiddels weer op vrije voeten na het betalen van de borgtocht, verschijnt dinsdag voor het eerst voor de rechter. In tegenstelling tot zijn voormalige partners zal hij daar voor zijn onschuld pleiten, schreef The Wall Street Journal vorige week.
Een daadwerkelijk vonnis zal nog maanden, zo niet jaren duren. Mocht hij uiteindelijk schuldig worden bevonden, dan staat Bankman-Fried een gevangenisstraf van maximaal 115 jaar te wachten.