Bij een 55-jarige patiënte met een tumor in de linkerzijde van de hersenen is een unieke hersenoperatie uitgevoerd. Op 7 januari heeft een Nederlands Diaspora Chirurgisch Team in het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) deze hersenoperatie uitgevoerd. Deze tumor lag diep in de hersenen en drukte op de hersenstam, belangrijke slagaders en de hersenkamers, waardoor de patiënte niet goed kon lopen. Dit vertraagde haar denken en handelen.
De operatie werd op verzoek van de patiënte en haar familie en in goed overleg met haar behandelend neurochirurg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, uitgevoerd door een Nederlands Diaspora Chirurgisch Team onder leiding van neurochirurg Rishi Nandoe-Tewarie, schrijft SVZ in een persbericht.

Naar analogie van de spoed leveroperatie op 19 december vorig jaar bij baby Amalia, vond deze operatie plaats onder auspiciën van het Diaspora Platform Nederland en Stichting IICC. De benodigde medische apparatuur voor deze hoogcomplexe operatie werd beschikbaar gesteld door het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) te Den Haag.
Bij de operatie werd gebruikgemaakt van neuronavigatie. Dit is een techniek waarbij een infrarood camera op het hoofd van de patiënt werd gericht en met specifieke oriëntatiepunten op de schedel gekoppeld aan de magnetische resonantie beelden (MRI) van de hersenen van de patiënt. De MRI was een dag voor de operatie gemaakt om de meest actuele en nauwkeurige informatie te verkrijgen. Met behulp van de neuronavigatie kon de operatieprocedure ook vooraf gepland worden, waardoor een kleinere en gerichte benadering kon plaatsvinden.

Tijdens de operatie konden de chirurgen op een beeldscherm het verloop van de tumoruitsnijding nauwkeurig volgen, terwijl zij met behulp van een operatiemicroscoop delen van de hersentumor verwijderden, zonder het gezonde hersenweefsel te beschadigen. De schadelijke tumorcellen werden voorzichtig losgetrild met speciale geluidsgolf apparatuur en gecontroleerd verwijderd.
De operatie duurde zes uren en werd in samenwerking met de medische specialisten van de anesthesie, chirurgie, intensive care en het verpleegkundig personeel van het SVZ uitgevoerd. De patiënt is voorspoedig hersteld en wordt deze week ontslagen uit het ziekenhuis.
De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Henk van der Zwan, bezocht gisteren het SVZ en sprak zijn waardering uit voor de uitgevoerde neuromissie. Verder sprak hij zijn steun uit voor de concrete toekomstplannen om een structureel niertransplantatieprogramma op te zetten in het SVZ. Hij benadrukte het belang van samenwerking in de zorg zowel lokaal en als internationaal tussen Nederland en Suriname. De diaspora in Nederland speelt hierbij een belangrijke rol.