Examenstress? Zo krijg je weer focus

Print Friendly, PDF & Email

En dan is het zover en zit je er middenin. Dan maakt het ineens (bijna) niet uit of je weken geleerd hebt… de stress kan je zomaar ineens overvallen. En dat is lastig, zeker als je je examen moet maken. Goed om te weten is dat iedereen er wel eens last van heeft. Stress kan je echt zomaar overvallen. Omdat je onzeker bent over school, werk, je partner of de kriebels krijgt van een trein of bus die ineens vertraging heeft.

Waar het om gaat, waarvan je de stress krijgt, is eigenlijk niet eens zo belangrijk. Dat je je stress snel de baas kunt worden wel. Wij zetten de vijf beste trucjes voor je op een rijtje.

Schrijf je zorgen op
Zit er een probleem in je hoofd? Heb je ergens vragen over of voel gewoon stress opkomen? Zorg dat er een pen en papier in je schooltas zit. Je twijfel opschrijven, helpt je het (even) los te laten. Probeer geen oplossing te bedenken. Als dat nodig is, kan dat later nog. Probeer er ook geen oordeel over te vormen. Door het alleen op te schrijven kun je het loslaten en kun je voorkomen dat het steeds maar groter wordt in je hoofd.

Verleg je focus
Voel je je gespannen en word je daardoor wat negatief? Schrijf dan een aantal dingen op waar je dankbaar voor bent. Zo verleg je je focus naar wat je allemaal hebt. Geen pen en papier bij de hand? Deze oefening kun je ook in je gedachten doen of het hardop zeggen. De dankbaarheid werkt ook met kleine dingen. Denk aan hoe blij je bent omdat het droog was toen je fietste, om je vrienden, het lieve appje om je succes te wensen of omdat er wat lekkers op je brood zit. Alles wat in je hoofd op komt is goed. Het helpt je echt direct om je prettig te voelen en de stress te verminderen. Waarschijnlijk ga je er zelfs door glimlachen. Probeer het maar eens.

Dans of zing
Muziek is zoals je vast wel weet, een super manier om je stress los te laten. Maar ga eens verder dan alleen luisteren. Gooi je cowboysbag en je studieboeken maar even aan de kant en dans je stress weg. Ben je niet zo’n danser? Lekker vals meezingen werkt ook goed. Muziek kan je stress verminderen, je actief maken of je laten ontspannen. Dat ligt een beetje aan jouw voorkeur voor het genre maar ook aan de muziek zelf. Probeer het maar eens uit. Van welke muziek word je blij van, van welke muziek val je in slaap en welk beat pept jou in no time weer op?

Vijf minuten yoga
Denk je dat yoga (of mediteren) zweverig is? Wist je dat succesvolle sporters het ook toepassen. Het fijne is dat als je het onder de knie hebt, je het gewoon overal even kunt toepassen. Onderweg, in de trein of zelfs als je op hakken met je handtas in de lift staat. En het leuke is dat niemand het merkt.

Adem buitenlucht
Buitenlucht werkt bevrijdend (tenzij je in een stad vol smog woont natuurlijk). Even naar buiten gaan is een goede manier om je hoofd snel leeg te maken. Maak een kleine wandeling of loop even door de tuin. Heb je de kans, doe dat dan op blote voeten. Het contact met de grond laat je letterlijk aarden en tot rust komen. Ga je wandelen, dan zorgt het ritme van het lopen er vanzelf voor dat je je gedachten kunt ordenen. Loop het liefst zonder tas of neem je telefoon (op stil) mee in en telefoontasje of heuptasje. Lopen met je armen los, zorgt ervoor dat je je ook echt kunt ontspannen.

VANDAAG