Waarom moet je 10.000 stappen per dag lopen?

Waarom moet je 10.000 stappen per dag lopen?
Print Friendly, PDF & Email

Mogelijk had je aan het begin van 2021 als goed voornemen om meer te gaan wandelen. Logisch, want lopen is natuurlijk goed voor je. Bovendien kun je dit in principe altijd en overal doen. Helaas betekent dit niet direct dat je daadwerkelijk bezig bent geweest met je voornemen. Mogelijk zit je door de pandemie juist nog meer op je achterwerk dan eerst.

Toch kun je beter wel gaan wandelen, uit onderzoek blijkt namelijk dat je 10.000 stappen per dag zou moeten lopen. Het is dan ook verstandig om gebruik te maken van een stappenteller, dit geeft Niels Bosman van Makkelijk Afvallen als tip. Hierover kun je meer lezen in dit artikel, terwijl je ook meer leest over de 10.000 stappen die je elke dag moet zetten.

Wat is het voordeel van een stappenteller?
Het grote voordeel van het gebruik maken van een stappenteller is natuurlijk dat je precies weet wat je doet. Ga je lukraak wandelen? Alhoewel dit goed voor je is, zul je uiteraard niet echt weten hoeveel kilometers je hebt gewandeld of hoeveel stappen je hebt gezet. Ook zul je zo niet weten hoe snel je wandelt. Dat is vreemd, want bij de meeste activiteiten willen we juist precies weten wat we doen.

Krachtsporters weten bijvoorbeeld precies hoeveel kilo ze kunnen deadliften of squaten, terwijl hardlopers ook precies weten hoeveel kilometers ze kunnen hardlopen en wat hun snelheid is. Bij je dagelijkse wandeling is de meetbaarheid dus wat moeilijker, maar een stappenteller biedt dan dus de oplossing.

Waarom zou je je stappen tellen?
Door al je stappen te tellen weet je precies of je dagelijks voldoende beweging krijgt. Dat is natuurlijk cruciaal, want als je niet elke dag genoeg beweegt dan zul je op den duur zonder twijfel gezondheidsproblemen krijgen. Daar zit uiteraard niemand op te wachten, maar toch kan het maar zo dat je dan last krijgt van overgewicht. Dit wordt veroorzaakt door zowel een gebrek aan beweging als een ongezond dieet. Dit is een slechte combinatie aangezien het leidt tot een overschot aan kilo’s, wat juist weer kan leiden tot onder andere hart- en vaatziekten. Wandelen kan dus zomaar een lifesaver zijn, vooral als je voldoende wandelt. Dit kun je dus meten door je stappen te tellen.

Hoeveel stappen moet je dagelijks zetten?
Zoals eerder al genoemd werd, moet je volgens de richtlijnen eigenlijk 10.000 stappen per dag zetten. Dit is toch wel de norm. Dit aantal klinkt erg hoog en daarom lastig om dagelijks te halen, maar toch valt dat best mee. Tienduizend stappen is namelijk zeven tot acht kilometer, wat je dus elke dag moet wandelen eigenlijk.

De kans is groot dat je hiermee anderhalf uur bezig bent aangezien de gemiddelde wandelsnelheid vijf kilometer per uur is. Deze anderhalf uur moet je natuurlijk wel ergens zien te vinden, wat nog wel eens moeilijk kan zijn als je een druk leventje hebt. Probeer deze norm dan ook als uitdaging te zien, dus niet als een keiharde regel.

VANDAAG