Mediteren? Probeer het eens

Print Friendly, PDF & Email

Een groot aantal mensen doet het regelmatig en heeft er baat bij, anderen zien het als een ver van hun bed show en hebben geen idee wat mediteren nu eigenlijk doet. Mediteren is echter een kwestie van doen. Gewoon een keer proberen. Voor je het weet heb je het in je dagelijkse patroon ingebouwd. Omdat het je rustig maakt en je er fitter van wordt.

Volgens het Boeddhisme is meditatie de weg naar verlichting. Daarmee wordt het voor veel mensen een nog meer ver van hun bed show. Misschien dat de uitleg van neuropsychologen, dat het een weg is naar een groter brein, meer soelaas biedt. Toch is het heus niet nodig om er de hele geschiedenis van te kennen en zo’n hoog doel te stellen.

Gun je geest wat rust
Het kan veel eenvoudiger. Om bij het begin te beginnen, meditatie is een techniek om je geest wat rust te gunnen. Maar even rustig zitten en aan niks denken, is veel te kort door de bocht. Wie het op die manier wil proberen, komt dan al snel van een koude kermis thuis. Er is dan ook niet één manier van mediteren. Het kan op verschillende manieren, waardoor er altijd een manier is die bij je past.

Als je meditatie beschouwt als een manier om even tot rust te komen, klinkt dat voor veel mensen al veel meer bereikbaar. Je kunt het nooit fout doen, ook dat haalt veel drempels weg. Wie rustig op een stoel gaat zitten, komt al een heel eind. Je kunt er ook voor kiezen op een meditatiekussen plaats te nemen.

Meditatiekussen biedt ondersteuning
Ga op zo’n kussen zitten, in een houding die je fijn vindt. De kleermakerszit is geen vereiste. Op een meditatiekussen zit je in alle gevallen goed. Het beste meditatiekussen kiezen? Dat is het kussen dat je mooi vindt en dat voor jou fijn zit. Zo’n kussen biedt jou de juiste ondersteuning en heeft een hoogte die past bij jouw lichaamslengte. Je kunt er ook beter goed rechtop mee zitten.

Als je fijn zit, laat je vervolgens je gedachten gewoon de vrije loop. Focus je op het moment. Adem rustig en diep. Ga niet direct voor een half uur, maar gun jezelf gewoon een paar meditatieminuten of zelfs maar één minuut. Dat kun je later uitbreiden.

Creëer een eigen meditatieruimte
Omdat je een meditatiekussen in een rustige ruimte hebt staan en deze daar ook laat staan, voel je je eerder uitgenodigd om weer eens een minuutje of langer te mediteren. Het is ook fijn om die meditatiekamer of een hoek die je ervoor hebt gekozen, mooi in te richten. Houd het in alle gevallen rustig en minimalistisch. Omring je met natuurlijke materialen en fijn licht. Het zal in het begin even wennen zijn, maar als je vaker mediteert en de tijd daarvoor langzaam uitbreidt, zal je merken dat het steeds meer een vast patroon in de dag of de week wordt. Je wordt er rustig van, ervaart minder stress en geestelijk zal je je steeds fitter voelen.

Dit artikel wordt aangeboden door Yogashop.

VANDAAG