Twee nijlpaarden uit dierentuin Antwerpen besmet met corona

De nijlpaarden uit de dierentuin in Antwerpen. Foto: Zoo Antwerpen
Print Friendly, PDF & Email

De twee nijlpaarden Imani en Hermien van de Zoo Antwerpen in België zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat zegt de dierentuin op basis van laboratoriumresultaten. De dieren maken het goed, maar het is nog volstrekt onduidelijk hoe ze besmet zijn geraakt. Vorig jaar werden alle zoogdieren in Zoo Antwerpen nog getest op het coronavirus en werd er geen COVID-19 gevonden. Nu is er dus toch een eerste geval opgedoken.

"De dieren proestten wat snotjes uit, die ik uit voorzorg op bacteriën liet testen”, zegt dierenarts Francis tegen Belga. "Het resultaat was negatief, maar gezien de actualiteiten nam ik toch een extra stap om de stalen ook op COVID-19 te laten testen, met dit uitzonderlijke resultaat. Naar mijn weten is dit de eerste keer bij deze diersoort. Wereldwijd is het virus onder dieren vooral gemeld bij mensapen en katachtigen.”

Het nijlpaardengebouw werd volgens de Zoo onmiddellijk afgesloten voor bezoekers en de verzorgers werden getest en bleken negatief. De veiligheidsmaatregelen werden ook aangescherpt. Buiten het dragen van mondmaskers en het ontsmetten van schoenen, dragen de medewerkers nu ook veiligheidsbrillen in de omgang met de dieren, vermijden ze het contact met andere verzorgers en dieren en leggen ze dagelijks een sneltest af. Tot de nijlpaarden negatief testen, blijft het gebouw gesloten voor bezoekers.

Volgens de Zoo stellen Imani en Hermien het intussen wel goed. De oorzaak van de besmetting is niet duidelijk: geen van de verzorgers toonde onlangs symptomen van corona en het is nu onmogelijk om te achterhalen of ze op een bepaald moment het virus asymptomatisch hebben overgedragen.

De Telegraaf

VANDAAG