Twaalfde vaatmissie in AZP

Print Friendly, PDF & Email

In de periode van 3 april tot en met 13 april 2017, werd alweer de twaalfde vaatmissie uitgevoerd in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Bij zo een missie wordt een ervaren vaatchirurg uitgenodigd om te helpen met de operaties die wel mogelijk zijn in Suriname, maar waarbij een extra ervaren hand nodig is.

Het gaat hierbij om patiënten die problemen hebben met de grote bloedvaten, dit kan een verwijding (aneurysma) of juist een vernauwing (stenose) zijn. In het verleden was het zo dat er een ervaren vaatchirurg uit het buitenland kwam die de operatie zelf uitvoerde, waarbij een Surinaamse chirurg assisteerde.

Nu met de komst van V. Chigharoe en E. Kesoemoarso, beiden vaatchirurgen in het AZP sinds 2016, is de doelstelling van de vaatmissie veranderd. Nu doen Chigharoe en Kesoemoarso deze “gecompliceerde” ingrepen zelf en de vaatchirurg die uit Nederland komt, assisteert hen of kijkt mee om zo adviezen te geven over de operatie. Bij deze missie zijn er in vergelijking met voorgaande jaren minder patiënten geholpen, ongeveer 10 personen, omdat de focus lag op patiënten met centrale problemen, hiermee wordt bedoeld patiënten die een verwijding hebben van een lichaamsslagader of patiënten met een heel zeldzame afwijking van bloedvaten aan de nieren.

Voor deze missie is Andre de Smet uitgenodigd. Hij is vaatchirurg in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam, Nederland en is reeds drie keer naar Suriname gekomen om zijn kennis en ervaring te delen met de Surinaamse chirurgen.

VANDAAG