Noodtoelating Moderna-vaccin in VS in zicht, FDA moet nog goedkeuring geven

Print Friendly, PDF & Email

Een belangrijk adviespanel van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft donderdagavond geadviseerd om een tweede coronavaccin op noodbasis toe te laten tot de Amerikaanse markt. Het gaat om het vaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna.

De FDA zelf maakte eerder al duidelijk geen specifieke veiligheidsproblemen te zien. Als ze het goedkeuren op noodbasis wordt de Verenigde Staten het eerste land dat het Moderna-vaccin gaat gebruiken.

Een commissie van deskundigen stemde unaniem dat de voordelen van dit vaccin opwegen tegen de risico's voor mensen boven de achttien jaar.

De VS is zwaar getroffen door het coronavirus. Donderdag meldde het land nog een recordaantal besmettingen en sterfgevallen, respectievelijk 250.000 en 3.700. Sinds het begin van de pandemie zijn er al ruim 300.000 mensen in de VS overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Zowel de Amerikaanse president Donald Trump als aankomend president Joe Biden ziet een coronavaccin als een uitweg uit de crisis.

Vorige week keurde de FDA al het vaccin van Pfizer/BioNTech goed in de VS. Beide vaccins die de VS nu gaat toedienen hebben een effectiviteit van boven de 90 procent. Moderna maakt net als Pfizer gebruik van de RNA-techniek. Voor het vaccin zijn twee prikken nodig waar vier weken tussen moet zitten.

NU.nl

VANDAAG