Het beginsel van hoor en wederhoor is een principe uit de rechtspraak en de journalistiek dat inhoudt dat, als iemand beschuldigd wordt, er geluisterd moet worden naar wat de beschuldigde er op heeft te zeggen, voor er over hem geoordeeld wordt. Het is een van de algemene beginselen van behoorlijk proces. [……]
De eerste plicht van elke journalist is om de waarheid aan het licht te brengen. Daarom moet een journalist hoor en wederhoor toepassen om het publiek van degelijke en gecontroleerde informatie te voorzien. In de journalistiek is het niet de rechter die over gedragingen oordeelt, maar het algemene publiek dat een oordeel moet vellen. Daarom geldt ook voor de journalist de plicht om ‘hoor en wederhoor’ toe te passen.
Bron: Wikipedia, link https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoor_en_wederhoor
In zijn ingezonden stuk ‘Venezuela en VHP’ op Suriname Herald d.d. 21 januari 2019 stelt Sandew Hira, “dat Suriname geen vrije pers kent. All media, geen één uitgezonderd, verwerpen het principe van hoor en wederhoor, dat het kenmerk is van de vrije pers.”
Link https://www.srherald.com/ingezonden/2019/01/21/venezuela-en-vhp/
De Koran over hoor en wederhoor
“O jullie die geloven, wanneer een niet rechtschapen persoon (een slechte of bevooroordeelde persoon) jullie nieuws brengt, onderzoek het dan nauwkeurig, opdat jullie een volk in onwetendheid onrecht aan zullen doen (opdat jullie mensen onbewust zullen schaden), om later/naderhand spijt te hebben van wat jullie deden.” (49:6)
Ahmad Jhawnie