SLM moet geprivatiseerd worden

De Airbus van Surinam Airways

De wereld is niet stil blijven staan sinds de eerste vluchten van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) in 1955 en de officiële launch van Surinam Airways in 1962. In het bijzonder in de luchtvaartwereld is er een heleboel veranderd en ook de opvatting en het belang van een zogenaamde ‘national carrier’ is drastisch veranderd in vergelijking met 1975 toen Surinam Airways officieel aangemerkt werd als de vlaggendrager van Suriname.

In een tijd van economische recessie is de noodzaak voor het stellen van financiële en economische prioriteiten van het hoogste belang. DA’91 vindt dat in dat kader de SLM kwalificeert voor privatisering. Wij staan niet alleen in die opvatting. Vele landen in de wereld zijn al afgestapt van staatsbeheerde luchtvaartmaatschappijen en besluiten te gaan voor het dereguleren van de luchtvaartsector en kiezen voor gezonde concurrentie op de luchtvaartmarkt. Dit heeft tot gevolg dat de kwaliteit van de service verbetert, tarieven dalen en een breder routeaanbod wordt gepresenteerd. De moderne luchtvaartindustrie is er een die zich steeds meer beweegt in de context van de liberale markt. Het bemoeien en besluiten van regeringen over tarieven, markttoegang en capaciteit behoort zowat wereldwijd steeds meer tot het verleden.

Voor de SLM om succesvol te zijn, is een eerste vereiste dat zij onafhankelijk functioneert en geen speelbal is van de politiek. Het ontslag van de directeur en vervolgens de financieel directeur onder zeer onduidelijke omstandigheden, is slechts een bevestiging van de dringende noodzaak voor de onafhankelijkheid. Wanneer ministers besluiten nemen in plaats van de deskundige managers en directeur, gaat dit ten koste van het succes van het bedrijf. Succes voor de SLM zal uitblijven zolang ze een speelbal en speelgoed is van de politiek. Besluiten die ruiken naar corruptieve besluitvorming zoals de keus om een Boeing aan te schaffen tegen alle logica van efficiëntie in. En daarbij gevoegd het feit dat de SLM al decennialang een verlieslatend bedrijf is, zijn het bewijs dat het operatiemodel van de afgelopen jaren niet werkt!

Voor het succes van onze SLM is deregulatie een must, een effectieve ‘open-sky policy’ en privatisering van het bedrijf. Deze aanpak heeft in vele landen in de wereld ontzettend succes opgeleverd. Dat zal ook voor Suriname gelden. De privatisering zal geheel transparant moeten geschieden en erin moeten resulteren dat ook de Surinaamse burger mede-aandeelhouder kan worden en het bedrijf op professionele, deskundige en competitieve wijze gedraaid wordt. Dit zal een terechte nationale trots bij ieder van ons doen leven.

DA’91

VANDAAG