Bouterse is geen lafaard

President Bouterse in het presidentieel paleis, in juli 2019. Foto: Ranu Abhelakh/Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Helaas voor het duo “Laurel en Hardy” heb ik ook lessen economie gekregen op school en begrijp ik heel goed dat de prijs van een product en dienst wordt bepaald door vraag en aanbod. Wat het duo grappenmakers bewust verzuimt te vermelden is dat de belangrijke sectoren in het land worden beheerst door aanhangers van de oppositie zoals de gezondheidszorg (Vereniging van Medici in Suriname), het onderwijs, de cambio’s (prijzen van producten in winkels etc.) en niet te vergeten de rechterlijke macht. Wanneer je deze sectoren beheerst dan heb je de meest kwetsbare sectoren in handen om een regering te kunnen chanteren. Natuurlijk is een president machtiger dan particulieren om in te kunnen grijpen. Zij die politiek begrijpen weten dat wanneer je gaat ingrijpen, je bezig bent met politieke zelfmoord. Vooral wanneer die rechterlijke macht die onafhankelijk zou moeten zijn, vaak in het voordeel van de oppositie beslist.

In het artikel “De perverse poortwachters van Bouterse en de aanslag op het intellect” geven de grappenmakers aan “Het lijkt alsof de NDP een uitgebreid propagandanetwerk heeft dat haar politieke leider en voorzitter Bouterse vrijwel kritiek- en gewetenloos verdedigt. Men kent geen schaamte meer”. Om dit te begrijpen heb je geen kennis nodig van economie noch van politiek, maar simpel logisch inzicht. Het duo grappenmakers gedraagt zich nu als vreemden in Jeruzalem omdat in elke politieke partij je verdedigers hebt. Wanneer de NDP een uitgebreid groot aantal zetels heeft, dan is het meer dan logisch dat je ook een uitgebreid aantal NDP’ers zult hebben die hun voorzitter zullen verdedigen. Een voorzitter die geen gehoor geeft aan de eisen van het IMF om de subsidie volledig af te schaffen, noem ik niet gewetenloos. Een voorzitter die er niet voor kiest om ambtenaren brodeloos te maken, noem ik niet gewetenloos en zo kan ik nog een aantal voorbeelden noemen.

Wat gewetenloos en schaamteloos is, is een voorzitter die denkt dat hij president van Suriname is door brieven te schrijven naar internationale organisaties om geen leningen meer te verstrekken aan Suriname. Wat gewetenloos en schaamteloos is, is een voorzitter die pretendeert een nationale politieke partij te hebben, terwijl het nog steeds een etnische politieke partij is die etnisch denkt en handelt. Wat gewetenloos en schaamteloos is, is een voorzitter die aspirant DNA-kandidaten het gevoel geeft alsof de partij een nationale politieke partij is die openstaat voor andere bevolkingsgroepen, maar op het laatste moment laat hij ze als een baksteen vallen. Dat noem ik gewetenloos en schaamteloos!

Volgens het duo grappenmakers zou de leider Bouterse anderen de schuld geven van zijn falen en is daarom een lafaard. Het niet kunnen beheersen van de wisselkoersen voor vreemde valuta is geen indicator om te kunnen meten of een leider faalt. De verkiezingsuitslag is wel een indicator om dat te kunnen meten. In 2005 had de MC/NDP 15 zetels, 23 zetels in 2010 en 26 zetels in 2015. Op 25 mei 2020 zal het volk bepalen of de leider Bouterse heeft gefaald. Bouterse is geen lafaard, maar treft op het juiste moment de juiste maatregel wanneer dat politiek verstandig is. Dat is het verschil.

In het artikel “Surinames vicepresident ziet begin instabiliteit” d.d. 3 juni 2010 zegt Ramdien Sardjoe “De contouren van naderende economische instabiliteit zijn al zichtbaar. De prijzen in de winkels stijgen, dollars zijn schaars en wisselkoersen gaan omhoog. Sardjoe ziet de trend doorgaan. En dat al helemaal nu het politieke klimaat is omgeslagen. Er heerst onzekerheid. Mensen zetten hun geld om in dollars. We betreuren dat er een andere verkiezingsuitslag is dan wij hadden verwacht”. Met dit soort uitspraken gooit Ramdien Sardjoe olie op het vuur, terwijl hij als toenmalige vicepresident juist de orde en rust in het land dient te handhaven. Als vicepresident zou hij de president juist moeten adviseren om maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat de wisselkoersen niet omhoog gaan waardoor je geen instabiliteit krijgt.

De nieuwe regering was nog niet aangetreden en regering-Venetiaan-Sardjoe had alle gelegenheid om maatregelen te treffen, maar heeft dat niet gedaan. Wat nog erger is dat je als toenmalige vicepresident niet de wil van het volk respecteert die massaal heeft gestemd op de NDP. Zo een toenmalige vicepresident noem ik niet alleen een lafaard, maar ook een vijand van het volk omdat hij ervoor kiest om het volk te laten pinaren en schuift het probleem bewust op het bord van de nieuwe regering die zal aantreden. Het is te begrijpen want de VHP is nooit een nationale politieke partij geweest en zal het ook nooit worden.

Volk van Suriname, wie vertelt nu leugens over de wisselkoersen? De coalitie of de oppositie? HINT: “De koers vertoont sinds 21 maart een dalende trend”

Riyaz Akhtar

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG