Vervlechting/verwevenheid boven- en onderwereld

“Als naar de criminaliteit in Suriname gekeken wordt dan bestaan er vele aanwijzingen dat de onder- en bovenwereld in Suriname op structurele wijze met elkaar vermengd zijn, legde de deken uit. Die vervlechting uit zich door middel van ondermijnende criminaliteit; corruptie binnen politiek en bestuur, machtsmisbruik, zelfverrijking, intimidatie, fraude en criminele organisaties die onaantastbaar zijn.

De lijst van voorbeelden is lang. Die ‘ondermijnende criminaliteit’ is een kwaadaardig en veelkoppig monster; gewelddadig, gewetenloos, diepgeworteld en uitsluitend gericht op macht en financieel gewin, buitengewoon goed georganiseerd en door een groot deel van de samenleving min of meer geaccepteerd. Daarmee, vreet het aan de fundamenten van de rechtsstaat en democratie.”

Bron: Suriname Herald d.d. 18 oktober 2020

‘Inningsproces Belastingdienst moet efficiënter’
Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning vindt dat het inningsproces bij de Belastingdienst efficiënter moet worden gemaakt, zodat de staat meer inkomsten kan genereren. Dit zei de bewindsman gisteren (15 oktober 2020) bij zijn bezoek aan het Directoraat der Belastingen.

Bron: Suriname Herald d.d. 16 oktober 2020

‘Asabina: veel meer binnen te halen via belastingen’
“Zet disciplines bij elkaar en de criminele poen stroomt binnen. Door samenwerking tussen de fiscus en justitie kunnen criminele vermogens relatief eenvoudig worden ‘afgepakt’. Voeg disciplines samen en je boekt enorme winsten.

In een perfecte wereld zitten ze in één kamer, mensen van het Openbaar Ministerie, van de politie, de Belastingdienst, gemeente en wie verder maar zoveel mogelijk geld van criminelen wil afpakken. Als politie, justitie en Belastingdienst vanaf het allereerste moment aan dezelfde afpakzaak werken, versterken die samenwerkende partijen elkaar. Samen verzamelen ze informatie, samendoen ze een inval. Zo hoort het.

…maar zo gaat het niet. Uit onderzoek blijkt dat in de rest van Nederland de samenwerking tussen politie, justitie en Belastingdienst niet goed loopt. De Taskforce Brabant-Zeeland verstoort crimineel ondernemerschap effectief, staat in onderzoek, in plaats van dat het een bureaucratische moloch is waar alleen maar wordt vergaderd en papier geproduceerd.

Reden waarom de rest van afpakkend Nederland er een voorbeeld aan moet nemen. Zouden in heel Nederland politie, justitie en fiscus zo simpel samenwerken als ‘Brabant-Zeeland’, dan levert dat de schatkist honderden miljoenen, misschien wel miljarden op. Dat is de kern van een veelbesproken onderzoek van financieel rechercheur Rob van Laar.”

Bron: Suriname Herald d.d. 7 oktober 2018

“De overheid loopt misschien wel honderden miljoenen Surinaamse dollars mis als gevolg van de onoverzichtelijke situatie op de goudvelden en de hardnekkigheid van goudzoekers om de belastingautoriteiten te mijden……Wanneer worden de achterstallige honderden miljoenen SRD tot bijna 1 miljard SRD uit de zogenaamde kleinschalige goudsector opgehaald door de Belastingdienst, waardoor het volk niet hoeft te worden uitgeknepen?”

Bron: Suriname Herald d.d. 5 september 2020

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG