Halve finales EK 2020 van start

Italië in de wedstrijd tegen Wales
Print Friendly, PDF & Email

Op dinsdag 6 en woensdag 7 juli staan de twee halve finales van het EK 2020 op het programma. De beide wedstrijden worden afgewerkt op Wembley in Londen. Een vooruitblik.

Dinsdag 6 juli: Italië-Spanje
Italië en Spanje nemen het dinsdag tegen elkaar op in de allereerste halve finale. De ploeg van Roberto Mancini won afgelopen vrijdag met 2-1 van een van de favorieten voor de EK-titel, België. Italië moet het in de wedstrijd tegen Spanje doen zonder Leonardo Spinazzola, de speler van AS Roma raakte geblesseerd in het duel met de Rode Duivels en mist de eindfase van het toernooi. Tegenstander Spanje had vrijdag in de kwartfinale meer tijd nodig om te winnen. Het elftal van Luis Enrique wist na een 1-1 stand na 120 minuten pas na strafschoppen te winnen van Zwitserland.

Ferran Torres scoort voor Spanje. Foto: Reuters

Italië is bij de bookmakers favoriet in deze wedstrijd. De Italianen wonnen namelijk vijf van de vijf EK-wedstrijden (tegenover drie van de vijf voor Spanje), kregen tot dusver minder goals tegen (twee tegendoelpunten voor Italië, vijf tegendoelpunten voor Spanje) en zijn inmiddels al 33 wedstrijden ongeslagen. Spanje moest de vorige twee wedstrijden bovendien telkens 120 minuten spelen, voordat het zich wist te plaatsen voor de volgende ronde.

Italië-Spanje is een wedstrijd met sentimenten. Op het EK 2016 was het Italië dat Spanje in de achtste finale naar huis stuurde (2-0), terwijl Spanje in de EK-finale van 2012 weinig heel hield van Italië (4-0).

Woensdag 7 juli: Engeland-Denemarken
De tweede halve finale gaat tussen Engeland en Denemarken. De Engelsen maken zich op voor de vijfde EK-wedstrijd in eigen huis, al bleek het in de kwartfinale tegen Oekraïne ook buiten de eigen landsgrenzen te kunnen presteren: 4-0. Harry Kane maakte tegen Oekraïne zijn tweede en derde doelpunt van dit EK. Mede door de prestaties van de aanvoerder van Engeland scoren de Engelsen in de knock-outfase makkelijker dan in de groepsfase.

Engeland speelde gelijk tegen Schotland

Bukayo Saka was afwezig tegen Oekraïne met een blessure, maar kan naar verwachting meedoen in het duel met Denemarken. Denemarken won in de kwartfinale met 2-1 van Tsjechië, mede door wederom een doelpunt van ex-Ajacied Kasper Dolberg. Dolberg maakte net als Kane drie goals in de vorige twee wedstrijden.

De Denen zijn aan een opmars bezig, nadat de eerste twee EK-wedstrijden nog werden verloren. In de laatste 3 duels maakten de Denen 10 doelpunten. De Deense aanval zal tegenover een Engelse verdediging in vorm komen te staan: de Engelsen incasseerden nog geen enkel doelpunt op dit EK en zijn ook al 11 wedstrijden ongeslagen. Denemarken zal vertrouwen putten uit de laatste twee ontmoetingen met Engeland. In september 2020 werd het 0-0 in Kopenhagen, terwijl Denemarken in oktober van datzelfde jaar met 0-1 won op Wembley.

Engeland favoriet bij de bookmakers
Bij aanvang van het toernooi was Frankrijk bij de gokkantoren de topfavoriet voor het winnen van het EK-voetbal. Na de verrassende uitschakeling van Frankrijk tegen Zwitserland en de eliminatie van Portugal, Duitsland en België, is Engeland inmiddels bij de bookmakers de favoriet voor de EK-winst. Dit komt mede doordat Engeland de halve finale en mogelijk de finale in eigen huis speelt, waarbij het kan rekenen op duizenden supporters uit eigen land.

De Engelsen worden gevolgd door achtereenvolgens Italië, Spanje en Denemarken. Omdat voetbal in de praktijk niet altijd eenvoudig te voorspellen blijkt, wordt er door voetbalvoorspellers regelmatig beroep gedaan op online voetbal voorspellingen tips. Op die pagina’s worden voorspellingen, statistieken en ander advies over sportwedstrijden gedeeld.

VANDAAG