Politieoptreden veroorzaakt irritatie bij twee militairen

Foto: Korps Politie Suriname

Het optreden van de politie tegen twee militairen is afgelopen zaterdag in Apoera is anders afgelopen. Ondanks de partiële lockdown besloten de twee militairen, waaronder een sergeant, ‘s avonds te gaan borrelen. De politie die dit zag maande de mannen de mannen aan om te stoppen met hun activiteiten, maar die gaven hieraan geen gehoor.

Na het borrelen gingen de militairen zelfs zo ver door de weg in de omgeving als een racebaan te gebruiken. De personenauto, een Toyota Vitz, waarin zij zaten is op gegeven moment over de kop gegaan. Het vermoeden bestaat dat de mannen onder invloed waren.

Kapitein Carlo Lewis van Apoera die dit geval heeft bevestigd tegenover Suriname Herald zegt, dat de mannen wat schrammetjes hebben opgelopen. De politie heeft getracht om de mannen naar Nickerie over te brengen, maar dat verliep moeizaam. De sergeant die vermoedelijk onder invloed was, heeft zich flink verzet tegen het overbrengen. Op het moment van overbrengen is de zaak door tot nog toe onbekende redenen uit de hand gelopen waardoor de sergeant door een politiekogel in het onderbeen is geraakt, liet de kapitein weten.

Het dorpshoofd zegt dat de sergeant naar Nickerie is overgebracht voor medische behandeling. Echter kon hij daar niet geopereerd worden en moest vervolgens overgebracht worden naar Paramaribo. Lewis zegt van burgermoeder Nisha Kurban-Baboe van Nickerie te hebben begrepen dat er deze week nog een delegatie vanuit Paramaribo zal afreizen om de zaak verder af te handelen. Als gezag betreurt hij deze zaak dat het zo is afgelopen omdat het in deze om twee gewapende machten gaat.

Over de algehele situatie in het gebied is het tot op dit moment wel te doen. Voor de bewoners is het wennen omdat om de partiële lockdown een nieuwe situatie is. “Enige wat je hebt is dat de mensen bijvoorbeeld niet vrij kunnen reizen om bijvoorbeeld hun zaken te gaan doen buiten het gebied. Voor de mensen is het wennen omdat het om een nieuwe situatie gaat”, zegt Lewis.

In het gebied zelf zijn er geen gevallen geregistreerd. Hij spreekt de hoop uit dat dit zo blijft. Hij zegt wel bezorgd te zijn over de stijging van het aantal besmettingen in buurland Guyana. “De hoop is dat we met zijn allen zorgvuldig omgaan met elkaar en we hopen dat het aantal besmette personen niet toeneemt in Suriname”, aldus Lewis.

VANDAAG