Advocaat Joan Nibte is geschorst voor een periode van zes maanden. In de hoger beroep zaak van de aanklager Harry Dudhnath heeft het Advocaten Tuchtcollege op 25 augustus besloten om de tuchtmaatregelen van schorsing van drie maanden te brengen naar zes maanden. De advocaat van Dudhnath, Vinay Moerahoe, geeft aan dat zijn cliënt de zaak van afpersing heeft gewonnen. Het wachten is nu op Nibte om de beslaglegging op de bankrekeningen van zijn cliënt op te heffen.
ADVERTENTIE |
Het tuchtcollege had op 21 oktober 2019 besloten dat Nibte in deze zaak geschorst werd voor een periode van drie maanden. Echter zou de tuchtmaatregel niet van toepassing zijn als ze binnen een week na de uitspraak een bedrag van SRD 50.000 had terugbetaald aan de aanklager. Zij heeft echter ervoor gekozen om de zaak in hoger beroep aan te vechten.
“Als ik niet de overtuiging had dat ik het gelijk aan mijn zijde had, zou ik deze strijd niet zijn aangegaan,” laat Nibte weten op haar Facebookpagina. De politica is voor de verkiezingen van 25 mei naar voren geschoven als presidentskandidaat van de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO). Haar beleving en het feitencomplex is een hele andere dan hoe de klager dat heeft verwoord, schrijft ze. Nibte legt zich neer bij de uitspraak van het Hof. Ze is zich aan het voorbereiden op de rechtsgevolgen, die de schorsing met zich meebrengt.
“Hiermee is een periode van bezinning en tijdelijk terugtrekken uit het publiek, meer zichtbaar leven en debat aangebroken. Er is voorzien in mijn waarneming in de tussenliggende periode en cliënten en personeel van mijn organisatie, zullen niet gedupeerd worden door wat mij aldus ten deel is gevallen,” schrijft verder.
Aan eenieder wil ze tot uitdrukking brengen, dat zij toewijding aan de kernwaarden en alle normen van de advocatuur, zich altijd gedreven heeft in haar loopbaan en de bijdrage die ze aan velen heeft mogen leveren in de afgelopen periode in verschillende hoedanigheden in het bijzonder als advocaat over de afgelopen 20 jaar.
“Mijn gekoesterde wens is om dit, na verloop van de maatregel, met hernieuwde inzichten, persoonlijke groei en acceptatie te mogen hervatten,” zegt ze. Ze is nochtans bereid haar ervaring en inzichten in deze te delen met hen, die daar de behoefte aan hebben. Intussen zal ze zich verder inzetten vanuit een andere hoedanigheid voor personen die op welke manier dan ook hulp behoeven.
Tegen de advocaat hebben verschillende personen een klacht ingediend bij de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, die deze heeft doorgeleid naar het Advocaten Tuchtcollege.
Het tuchtcollege heeft bij de eerste uitspraak al de klacht van H. Dudhnath terecht gevonden, omdat zij voor de opheffing van een conservatoir derdenbeslag, een honorarium vroeg van SRD 60.000 en US$ 30.000. Dit terwijl Nibte de aanklager in het begin had voorgehouden dat haar honorarium SRD 5.000 was. Het tuchtcollege is van oordeel dat de door haar genoemde bedragen voor het honorarium onredelijk zijn.
In een andere zaak tegen Nibte heeft het tuchtcollege, op 21 oktober 2019, de maatregel van berisping opgelegd gekregen.
Vishmohanie Thomas