Prijzen voor medicamenten worden binnenkort aangepast

Pillen
Print Friendly, PDF & Email

De prijzen voor medicamenten zullen binnenkort worden aangepast vanwege de koersontwikkeling, zegt Amar Randjitsing, directeur van het Staatsziekenfonds (SZF). Het SZF is bezig gesprekken te voeren met de Vereniging van Apothekers in Suriname (VvA) over de aanpassingen van prijzen van medicamenten.

Randjitsing geeft aan dat de prijzen van medicamenten nu gebaseerd zijn op een koers voor de SRD die allang achterhaald is. De koers voor de SRD is inmiddels al 21 voor de dollar en de medicijnen worden gekocht op basis van deze nieuwe koers.

“We zijn nog in onderhandeling met de VvA om te komen tot een concrete aanpassing. Ik ben ervan overtuigd dat we zeker tot een goed vergelijk zullen komen met de VvA. De koers die nu gehanteerd wordt, is niet meer van toepassing,” laat de SZF-directeur weten.

De onderhandelingen over de nieuwe prijzen met de VvA verlopen goed. “Wij verhogen geen prijzen op de medicijnen. Dat doen de apotheken en het meer betalen voor geneesmiddelen heeft veelal te maken met de koers,” zegt Jane Harkisoen, medisch directeur bij het SZF. De degenen die de medicatie inkoopt en verkoopt is nog altijd de apotheek” merkt Harkisoen kort op.

De voorzitter van de VvA, Vanessa Henar, laat weten dat medicamenten geïmporteerd worden. Dus geldt hetzelfde voor alle producten die worden geïmporteerd, dat bij een verhoging van de valutakoers de prijzen ook omhooggaan. “VvA is een vereniging. Het is geen bedrijf en heeft verder geen invloed op de prijzen van medicamenten. Ik wil wel alvast aangeven dat het niet klopt dat de VvA de prijzen bepaalt. Dat is geenszins het geval wat,” beweert Henar.

De VvA-voorzitter deelt verder mee dat er altijd al een bepaald tekort aan geneesmiddelen was, niet nu alleen.

Simone Awanna

VANDAAG