Etnel maakt geen witte voetjes door burgers te betrekken bij wetgeving

NPS-parlementariër Patricia Etnel. Beeld: DNA TV
Print Friendly, PDF & Email

Parlementariër Patricia Etnel (NPS) is menens haar werk in De Nationale Assemblee (DNA) over een andere boeg te gooien. "Ik wil de samenleving betrekken bij wetten die een bredere maatschappelijke visie nodig hebben," deelt ze mee aan Suriname Herald. De bijdrage van de mensen kan het standpunt dat de parlementariër zal innemen mede helpen bepalen. In haar voorstel wil ze een discussiedag organiseren. Die is voor degene die zich betrokken voelen en een bijdrage willen leveren.

Etnel maakt deze stap, omdat zij heeft gemerkt dat wanneer er over wetten wordt gesproken, vooral wetten die een bredere benadering genieten, dat de informatie over die wet niet duidelijk is. "Burgers horen bij mondjesmaat over de wet. Maar als je de samenleving betrekt en ze richtig informeert, dan wordt het begrepen. Er is dan beter inzicht hoe de wetten werken en waarom ze nodig zijn."

Etnel was tegen de Wet omzetbelasting en heeft toch voorgestemd. Op de vraag als zij nu witte voetjes aan het maken is, nadat delen van de burgerij zich tegen haar hadden gekeerd reageert ze als volgt: "Het heeft niets te maken met witte voetjes. Het heeft bij mij te maken met duidelijkheid. Het parlement is daar, maar mijn gevoel zegt mij dat vele mensen vanuit de bril niet echt kijken naar DNA. Vaak genoeg worden de discussies ook niet begrepen."

Zij stelt dat, als een groep van mensen bijeen is, er meer ruimte is om inhoudelijk te praten over de wet. Ze zegt dat dit de juiste kijk op zaken verbreedt. "Alle wetten met een breed maatschappelijke discussie moeten naar de samenleving om besproken te worden. Ik bouw dan ruimte in, zodat de discussie zuiver wordt. Ik neem hun zienswijze en de mijne mee. Bij mij gaat het om zuiverheid."

Naomi Hoever

VANDAAG