“Je bent gewoon een crimineel”, zegt de minister van Justitie en Politie (Juspol), Kenneth Amoksi over personen die deelnemen aan protesten om te plunderen en stelen. Terecht mag men hun frustraties uiten over de sociaaleconomische situatie in het land door te protesteren. Er is informatie bekend bij de veiligheidsdiensten, dat personen criminele intenties hebben en zich zullen mengen tussen de actievoerders, zegt de minister.
Zo is ook informatie binnengekomen dat cellenhuizen en gevangenissen het doelwit zullen worden. Er is doorgegeven dat criminelen zullen verschijnen in namaak politie-uniformen om zo de mensen te misleiden. Tegen personen die misbruik willen maken van de situatie, zullen er maatregelen worden genomen, benadrukt Amoksi. Volgens hem zal er niet voor worden geschroomd om op te treden tegen de personen die anderen doelbewust aanzetten criminele handelingen te verrichten.
Hij heeft zelf de “geen brood geen school” acties als zestienjarige jongen meegemaakt. Bollenwagens werden toen overvallen en leeggeplunderd. Zelfs vruchten werden gestolen. Nu is duidelijk te zien dat mensen ervandoorgaan met televisies en scooters. “Dat is stelen, u bent een crimineel als u dat doet”, zegt Amoksi. Stelen heeft niets te maken met vreedzame protesten, benadrukt hij.
De verwachting vanuit de overheid is dat het geplande protest “Alles plat” ordelijk en vreedzaam verloopt zonder enige escalaties, uitspattingen, of incidenten waar de politie en ordehandhavers eventueel hardhandig moeten ingrijpen.
De gemeenschap moet weten dat de regering wil zorgen voor een veilig gevoel en dat de publieke veiligheid gegarandeerd is. Ook het bedrijfsleven dat haar deuren openhoudt, kan erop rekenen dat de politie en andere ordehandhavers zichtbaar zullen zijn, laat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) weten.
Ramdin onderstreept het recht en zelfs plicht van het houden van demonstraties wanneer personen ontevreden zijn. De keerzijde is wel dat de verwachting is dat protestacties altijd vreedzaam en ordelijk verlopen in goed overleg met de autoriteiten. Voor de demonstratie van vandaag is er geen vergunning aangevraagd. Dat brengt meet verantwoordelijkheden naar de initiatiefnemers.
Hij wil niet dat Surinamers weer onder een gevoel van dwang of angst leven. “Die tijden hebben we gekend, die willen we absoluut niet”, zegt Ramdin. Hij wil niet dat Suriname op een verkeerde manier geportretteerd wordt in het buitenland.
Amoksi laat weten dat meer dan 100 mensen in verzekering zijn gesteld. Zij die na hun aanhouding en inverzekeringstelling in vrijheid zijn gesteld, zullen nog steeds vervolgd worden. Volgens de Juspol-minister moeten mensen niet het idee hebben dat het Openbaar Ministerie klaar is met deze zaken. Integendeel zullen al deze personen voor de rechter moeten verschijnen. Via een snelheidsprocedure zullen al deze mensen berecht worden.