Hoewel sommige regeringsfunctionarissen beweren dat de situatie in het land stabiel is, is dat niet het geval. Ook dit jaar zal ook tekenen vertonen van hoe fragiel de economie van het land is. Een van de kwesties is de neiging van de overheid om veel meer uit te geven dan er verdiend wordt. De overheid blijft een grote concurrent voor de werkgelegenheid ten opzichte van de private sector.
Hoewel er niet een goede positie wordt verwacht aan het begin van 2024 lijkt het wel erop alsof de overheid de afgelopen drie maanden heeft geleerd van haar fouten. In gesprek met ABC Radio zegt VES-voorzitter Steven Debipersad nog geen idee te hebben of 2024 even turbulent zal zijn als het afgelopen jaar.
Personen en groepen die hadden geparticipeerd aan de dialoog met de regering hebben zich bedrogen gevoeld. Voor dit jaar mag dat niet geval zijn. De VES ziet graag dat de rust blijft in de samenleving, omdat het belangrijk is voor investeringen.
Er zijn nog veel uitdagingen in 2024 die de samenleving samen met de overheid zal moeten oppakken. Zo kan aan het eind van dit jaar sprake zijn van het scoren van een dikke voldoende, stelt de VES-topman.
Debipersad zei terugblikkend dat 2023 zeer turbulent is geweest. De invoering van de belasting over de toegevoegde waarde (btw) heeft voor veel ophef en maatschappelijke onrust gezorgd. De brandstofprijzen zijn door deze belastinginvoering, omhooggeschoten. De inflatie is volgens de econoom beduidend hoger uitgevallen. De tweede helft van 2023 was volgens hem iets rustiger.
Het jaar is in zijn ogen afgesloten met twee positieve zaken. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de recente tranche aan financiële steun goed gekeurd en is Suriname van de slechte default status af vanwege de succesvolle onderhandelingen met de schuldeisers.
De btw-perikelen gaan volgens Debipersad nog door, omdat nog veel bedrijven niet participeren hieraan. De overheid heeft duidelijk moeite met het innen van btw-gelden gezien het feit dat de wet steeds op de tekentafel gelegd wordt voor cosmetische ingrepen in plaats van voor het oplossen van het probleem.
Het gevolg volgens de VES-voorzitter is dat de staat niet bij machte is om de beoogde financiële middelen binnen te halen. Behalve de turbulente ontwikkelingen op het economische vlak is het binnenshuis en wel binnen de regeercoalitie ook vaak onrustig geweest.