Apple biedt excuses aan voor meeluisteren via Siri

Apple-telefoon. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Apple heeft in een verklaring zijn excuses aangeboden voor het meeluisteren met Siri-opnames van gebruikers die daar geen weet van hadden. Dat schrijft het bedrijf in een bericht op zijn website.

Apple biedt zijn excuses aan, omdat “we niet hebben voldaan aan onze hoge standaarden”. Het bedrijf stopte in augustus met het meeluisteren van fragmenten van Siri-opdrachten, maar laat weten daar deze herfst weer mee verder te gaan.

Daarvoor maakt het bedrijf wel verschillende aanpassingen. Zo kunnen Siri-opnames alleen worden gebruikt als de gebruiker daar goedkeuring voor geeft. “We hopen dat mensen dat doen om Siri te verbeteren,” zegt het bedrijf. “Mensen kunnen zich hiervoor altijd weer uitschrijven.”

Apple schrijft dat bij deelname alleen Apple-medewerkers toegang krijgen tot de fragmenten. “Ons team zal zorgen dat alle Siri-oproepen die per ongeluk worden gedaan, gewist worden.”

De audio-opnames van Siri worden standaard niet meer bewaard. Wel blijft het bedrijf computer-gegenereerde transcripties gebruiken voor de verbetering van de spraakassistent.

Google en Amazon luisteren ook mee via spraakassistent
Apple is een van de techbedrijven die recent in het nieuws kwam, omdat het meeluisterde met spraakopdrachten van gebruikers. Ook Google en Facebook deden dat, maar zijn daar tijdelijk mee gestopt. Amazon luistert via Alexa nog steeds mee met fragmenten, maar gebruikers kunnen aangeven niet mee te willen doen aan het programma.

Begin augustus bleek uit onderzoek van NU.nl dat ook Nederlandstalige opnames van Siri werden beluisterd, zonder dat het bedrijf dat expliciet duidelijk maakte. Het meeluisteren gebeurde door medewerkers van het Ierse bedrijf GlobeTech.

De fragmenten waren meestal spraakopnames, nadat een gebruiker “Hé Siri” zei of de Siri-knop indrukte. In sommige gevallen werden ook onbedoelde opnames doorgevoerd, als de assistent per abuis werd ingeschakeld.

NU.nl

VANDAAG